4 Ekim Konser Basın Bülteni
- posted in: Genel
MOZAİK 35 yıl sonra aynı kadroyla yeniden sahnede !
Kendisi için yapılan çok çeşitli tarifler içinde müziği en çok “caz-rok” ve “rok füzyon” olarak anılan, alışılmadık şekilde beş bestecisiyle hem şarkı, hem de enstrümantal müzik yapmış olan 1980 ve ’90’ların kült grubu MOZAİK, 2014’te yayımladığı 6 CD’lik KÜLLİYAT albüm kutusunun ardından yıllar sonra ilk defa “BurAda Müzik Var” Festivalinde (4 Ekim, Moda Kayıkhane) çalacak!
1992’deki son konserinden sonra Ada Müzik’in festivalinin ev sahipliğinde ilk defa seyirciyle buluşacak olan MOZAİK bu konserinde ağırlıkla “Ölümden Önce Bir Hayat Vardır” repertuarında yer alan parçalarını seslendirirken Ardından(1985), Çook Alametler Belirdi(1988) ve Plastik Aşk(1990) beste albümlerinden örnekler de verecek.
Hemen 1980 darbesi sonrasının “kapalı toplum” atmosferinde, ismi o dönemde “özgün müzik” tanımıyla Türkiye’ye özgü protest müzik yapan gruplarla birlikte anılan MOZAİK ,1983’teki ilk konserinde dünyanın çeşitli kültürlerinden şarkıları, baladları ve folk şarkılarını kendine özgü çok sesli ve çok canlı vokal düzenlemeleriyle söyleyerek müzik hayatına başlamıştı. MOZAİK buradan hareketle 1983’ten 1995’e kadar klasik batı müziği, çağdaş müzik, rok, senfonik rok, caz, pop caz ve bu topraklardaki makamlara, ritimlere kadar uzanan çok geniş bir yelpazeden harmanladığı ürünler verdi. Çalışma anlarında ve yaptığı müzikte deneyselliğe çok yer veren MOZAİK, pek rastlanmayan şekilde hem enstrümantal müzik, hem de türkçe şarkı besteledi ve yine sık rastlanmayan bir biçimde grubun beş bestecisi vardı. Grup 1987 yılına kadar her konserini o sefere özgü bir tema etrafında kurar, konser öncelerinde seyirciye o repertuvarın ruhunu yansıtan (ve yıllarca saklanan) program dergileri dağıtırdı.
Bünyesinde çeşitli müzisyenleri ağırlamış olan MOZAİK‘in, kuruluşundan 35 yıl sonraki bu konserinde 1983-1995 kadrosundan Ayşe Tütüncü, Saruhan Erim, Mehmet Taygun, Timuçin Gürer, Serdar Ateşer, Mehmet Tütüncü, Sumru Ağıryürüyen, Levon Balıkçıoğlu, Ezel Akay ve Yağız Üresin‘in yanı sıra, Gevende grubundan tanidigimiz Gökçe Gürçay da yer alacak.
MOZAİK diyor ki:
“Üç yıllık bir arşiv çalışmasının sonunda 2014 yazında çıkardığımız 6 CD’lik KÜLLİYAT‘ımızı kutlamak üzere konserler verebilmek için sonunda bir araya geldik; çalışmaya “Ölümden Önce Bir Hayat Vardır” şarkılarımızdan başladık. Kuruluş yılımız 1983’ten bu yana 35 yıl geçmiş. Bir araya geldik diyorsak yine de somut eksiklerimiz de var; her ne kadar gönüller bir olsa da, mesela Bülent Somay yurtdışında olduğu için konserde olamayacak, ayrıca üç üyemiz de İstanbul dışından gide gele katılıyor çalışmalara. Tabii biz de İstanbul’dan toplanıp gidebiliyoruz, mesela geçtiğimiz Haziran ayında Serdar’in stüdyosunda hem prova almak, hem de hazır hep bir arada çalışacağız videomuz da çekilsin diyerek Ayvalık’a gittik, dört gün boyunca günde 8 ila 11 saat arası çalışarak hem sağolsun Jehat Hekimoğlu‘nun çektiği çeşitli videolarımız oldu, hem de parçalarımızı raftan indirdik, tozunu aldık, videoya çekileceğiz diye konserlik şekilde çalıştık onları. Çok eğlendik gerçekten, zaten biz oldum olası çok prova-sever bir gruptuk, provada denemeler yapmaya bayılıyoruz, deneme yapmak her sefer durup zamanı baştan almak gibi ya biraz da…yaratıcılığın kaynağı bu deneme-yanılmalarda.. İstanbul’da ise üç üyemizin ortağı olduğu mühendislik şirketinde (ELİAR Elektronik San. A.Ş.), yıllardır özenle müzik çalışmalarına ayrılmış olan prova odamızda çalışıyoruz. O durumda da İstanbul dışında yaşayan üç kişi, Ayvalık, Marmaris ve Bodrum’dan her çalışma için gelip gidiyor, kısacası zahmetli ve sıkı planlama isteyen bir durum. Böyle anlarda hep yaptığımız gibi “yoksa ismimiz MAZOik mi?” deyip gülüyoruz.
Konser haberimize ilişkin sosyal medyada “hah işte bir araya geldiler, nihayet, ‘reunion’ gerçekleşti, bakalım yeni yeni neler yapacaklar..” diyen, bizim de içimizi acayip ısıtan, hoş eden, koltuklarımızı kabartan övgü ve sevgi dolu cümleler dolaşıyor. Bunlara çok seviniyoruz ve yine de söyleyelim ki biz çalışabilmek için içinde bulunduğumuz sınırları genişletmeyi deniyor ve ancak mümkün olabilen zamanlarda buluşuyoruz. Şimdilik ilk hedefimiz KÜLLİYAT‘ımızı kutlamak için konserler verebilmek; gerisi gelebilecek ise onu yolda, yollarda anlıyacağız :)))
Bu vesileyle ELİAR’ın yanı sıra, videolar için Jehat‘a, fotoğraflar için Dilara Hançer Sebah ve Murat Sebah‘a, web sayfasını tasarlayan, ne zaman bir güncelleme gerekse hızır gibi yetişen Emre Pars‘a, “ses” deyince hep yanımızda olan Ender Akay‘a, Ayvalık video-ses kayıtlarımızda Serdar’la beraber bize yardım eden Mesut Uçar‘a, bu festivalde bizle çalışan Gülbaba Music‘e, KÜLLİYAT‘ı yayımlayan Ada Müzik‘e ve KÜLLİYAT albüm kutusu içinde yer alan 116 sayfalık renkli kitapçığımızın tasarımını yapan Ezgi Keskinsoy‘a teşekkürler ederiz. Bu kitapçık fotoğraflar, tarihçe, arşiv malzemesi, dönem ve grubumuzun hikayesine ilişkin yazılar içeriyor. Biliyoruz ki artık CD’den çok internetten müzik dinleniyor, biz de CD kutumuzda yer alan kitapçığı ulaşılabilir/ indirilebilir olsun diye web sitemize yükledik, işte MOZAİK‘le ilgili linkler aşağıda… Görüşmek dileğiyle..”
> MOZAİK web sitesi: http://
> KÜLLİYAT kitapçık: http://
> MOZAİK fb adresi: https://www.facebook.
https://www.gazeteduvar.com.
https://www.birgun.net/haber-
> Murat Meriç, GazeteDuvar yazısı : https://www.gazeteduvar.com.